Zzp-pensioenfonds gestart door traditionele pensioenpartij

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Pensioenfonds voor zzp'er

HEERLEN – Vanaf begin 2015 zal APG het pensioenfonds voor zzp’ers beheren. Eerder dit jaar gaf het kabinet al akkoord voor een pensioenfonds voor zzp’ers. Het systeem van APG heeft weinig aanpassingen nodig voor zzp’ers en de kosten zijn erg laag wat hen erg aantrekkelijk maakt. De administratiekosten zouden maar 35 euro bedragen per jaar terwijl BrightNL, een ander pensioenfonds voor zzp’ers dat in de maak is, rond de 210 euro rekenen.

Weinig aanpassing in het systeem van APG nodig

Charles Verhoef van belangorganisatie Zelfstandigen Bouw heeft aan NU.nl laten weten vanaf 1 januari 2015 met pensioenuitvoerder APG van start te gaan met een vrijwillig en flexibel pensioenfonds voor zzp’ers. Zelfstandigen Bouw zal samen met FNV Zelfstandigen, PZO en ZZP Nederland in zee gaan. De afgelopen periode hebben zij gesprekken gevoerd met organisaties die zich richten op het pensioen. De keuze is uiteindelijk op APG gevallen. Binnenkort zullen de belangenorganisaties een intentieverklaring met APG ondertekenen.

“APG heeft al een systeem dat met weinig aanpassingen geschikt te maken is voor zzp’ers”, aldus Verhoef. Het fonds dat APG biedt is erg goedkoop. APG zal voor de geleverde dienst 35 euro vragen terwijl BrightNL rond de 210 euro rekent. Bij BrightNL zijn deelnemers echter wel goedkoper af op de beleggingskosten met aanvankelijk 0,3% tegenover 0,35% bij APG. Daaraan voegt BrightNL nog toe dat deze kosten nog verder zullen dalen naar 0,15% binnen het eerste jaar.

Rendement collectief beleggen gemiddeld twee tot drie keer zo hoog

“Gemiddeld genomen is rendement op collectief beleggen twee tot drie keer zo hoog in vergelijking tot sparen’, beweert Verhoef. Deelnemers worden op basis van hun profiel ingedeeld in een risicogroep. De risico’s als jonge pensioenbelegger zijn een stuk hoger dan iemand die al bijna met pensioen gaat: het risico wordt over de jaren heen afgebouwd.

Flexibele inleg

Zzp’ers bepalen zelf hoeveel er maandelijks wordt ingelegd. De flexibele manier van sparen is erg belangrijk voor zzp’ers aangezien de inkomsten maandelijks kunnen verschillen. Uiteindelijk, wanneer de zzp’er met pensioen gaat, beslissen zij zelf de looptijd van hun uitkering: tien, vijftien of twintig jaar.

Zelfstandigen Bouw verwacht dat er zo’n 50.000 zzp’ers in de eerste twee jaar zich aansluiten bij het pensioenfonds voor zzp’ers. “Dat getal is gebaseerd op de grote belangstelling die er is onder de leden van Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland. We horen dat zzp’ers snakken naar een goed alternatief voor de peperdure regelingen die er nu zijn, zoals banksparen en lijfrentes.” aldus Verhoef aan NU.nl.

FNV Zelfstandigen, PZO, Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland hopen uiteindelijk binnen zeven à acht jaar zo’n 30% van alle zzp’ers te bereiken.

Bron: NU.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →