Payroll kan uitkomst bieden onder Wet DBA

Payrolling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Wet DBA biedt payroll voordelen

Nog minder dan drie weken en de veelbesproken wet DBA gaat definitief de VAR-verklaring vervangen. Eén ding is zeker: de overheid heeft de zelfstandige weer goed onder de aandacht weten te brengen de afgelopen maanden. Of dit in negatief of positief opzicht is, laat ik in het midden.

Als gevolg van de veranderingen merk ik de afgelopen maanden een sterke stijging in de informatiebehoefte van zelfstandigen en opdrachtgevers. Een bewijs hiervan is het aantal seminars en webinars dat wordt georganiseerd over de wet DBA. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de onduidelijkheden bij zelfstandige en opdrachtgever weggenomen worden. Maar lukt dit wel op tijd? En is dit niet het bewijs van een tekort aan informatievoorziening van de overheid zelf?

De overheid heeft zich verkeken op de (administratieve) gevolgen van de wet DBA. Ik citeer uit een mail die wij als payrollorganisatie ontvingen vanuit de Belastingdienst, na het indienen van onze modelovereenkomst: “In aanvulling hierop laat ik u alvast weten dat ik momenteel niet in de gelegenheid ben om concrete toezeggingen te doen over wanneer u reactie van mij kunt verwachten. Gelet op de grote hoeveelheid aan DBA-verzoeken die wij tot nu toe hebben ontvangen, zal uw verzoek naar alle waarschijnlijkheid niet worden afgehandeld binnen twee maanden.”

De kans is dus klein dat we vóór 1 mei een reactie ontvangen van de Belastingdienst. Wij zijn uiteraard niet de enige partij die deze mail heeft gekregen. Zeer waarschijnlijk gaan veel opdrachtgevers en zelfstandigen dus aan de slag met modelovereenkomsten die (nog) niet zijn goedgekeurd.

Als payrollbedrijf zijn wij de overheid een bedankje verschuldigd. Een bedankje voor het inzichtelijk maken van de voordelen die payroll biedt en voor alle extra opportunity’s die deze ‘campagne’ met zich meebrengt.

Als zelfstandige ben je vermoedelijk minder blij met deze ontwikkelingen. Ik ben daarom benieuwd naar je ervaringen met de belastingdienst en het invoeren van de wet DBA.

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →