Aansprakelijk stellen bij (letsel) schade

Letselschade
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
vrouw in auto heeft rugpijn

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En wat als jij gewond raakt door een ongeval als zzp’er? Jouw bedrijf komt in gevaar en jouw inkomen valt mogelijk zelfs helemaal weg. Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeluk dan is jouw schade verhaalbaar. Hieronder leg ik uit waar jij schadevergoeding kunt krijgen, wat jij moet doen om schade te verhalen, welke schade verhaalbaar is en op welke hulp jij recht hebt bij het verhalen van schade.

Waar kan ik schadevergoeding krijgen?

Wanneer iemand aansprakelijk is voor het ongeluk dan kun jij diegene aanspreken voor schadevergoeding. Ervaring leert dat een aansprakelijke partij niet altijd de financiële middelen heeft om zelf jouw schade te betalen. 

Gelukkig zijn in Nederland de meeste mensen en bedrijven verzekerd voor aansprakelijkheid en kan jij om schadevergoeding vragen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Motorvoertuigen zijn wettelijk verplicht om verzekerd te zijn voor aansprakelijkheid en de eigenaar kan altijd aangesproken worden voor schadevergoeding.

Helaas is een aansprakelijke partij niet altijd direct bereid om jouw schade te betalen. Wanneer een aansprakelijke partij of de verzekeraar van deze partij geen aansprakelijkheid erkent of geen schadevergoeding wil betalen, adviseer ik om jouw rechtsbijstand of een belangenbehartiger in te schakelen om te helpen met het verhalen van jouw schade.

Wat moet ik doen om schadevergoeding te krijgen?

Wanneer jij schadevergoeding wilt krijgen moet jij eerst de aansprakelijke partij aansprakelijk stellen.  Nadat deze aansprakelijke partij de aansprakelijkheid erkent, kun jij jouw schade gedurende jouw herstel indienen bij de aansprakelijke partij of de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

De aansprakelijke partij mag van jou vragen om te bewijzen dat jouw schade daadwerkelijk door het ongeluk is ontstaan. Het bewijs voor het ontstane letsel en jouw schade moet geleverd worden. Wanneer jij schadevergoeding vraagt bij een verzekeraar, dan geeft de verzekeraar aan wat zij graag van jou willen ontvangen als bewijs van de schade.

Welke schade kan ik verhalen bij de aansprakelijke partij?

Bij letselschade is het mogelijk om alle materiële schade en immateriële schade te verhalen. Voor een zzp’er bestaat meestal een groot gedeelte van de materiële schade uit het verlies van inkomsten. Als zzp’er met letsel mis je meestal omzet en/of moet je iemand inhuren om jouw werk over te nemen. De gemiste omzet en extra bedrijfskosten beïnvloeden jouw bedrijfsresultaat negatief. Het minder goede bedrijfsresultaat zorgt er vervolgens voor dat jouw besteedbaar inkomen omlaag gaat. De verlaging in het besteedbare inkomen is verhaalbare schade.

Naast het gemiste inkomen bestaat de materiële schade uit alle kosten die jij moet maken om te herstellen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • hulp in het huishouden;
  • kosten voor mantelzorg;
  • kosten van de fysiotherapeut of andere medische behandelingen;
  • jouw eigen risico;
  • het niet gebruik kunnen maken van jouw sportabonnement;
  • reis- en parkeerkosten

Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het is een vergoeding voor het letsel zelf, de pijn, moeilijke revalidatieperiode, niet kunnen werken en alle zorgen. De hoogte van de immateriële schade is per geval specifiek en hangt af van het letsel, de duur van het herstel en alle persoonlijke omstandigheden.

Op welke hulp heb ik recht bij het verhalen van letselschade?

Aansprakelijk stellen en bewijs leveren voor de schade is niet altijd makkelijk. Jij krijgt ineens te maken met een juridische beoordeling van aansprakelijkheid, jij moet voldoen aan een bewijslast en daarbovenop moet jij medische informatie delen met een aansprakelijke partij om jouw letsel te bewijzen. Allemaal zaken die jij als ondernemer en/of zzp’er niet dagelijks doet en onbekend mee bent. Dan is deskundige hulp van iemand die jou hierbij helpt wel fijn.

Wettelijk is het geregeld dat jij een belangenbehartiger kunt inschakelen om jou te helpen bij het verhalen van jouw letselschade. Een goede belangenbehartiger legt jou uit hoe het verhalen van schade werkt, helpt met het beperken van jouw schade en stelt onderzoek in naar jouw (toekomstige) schade. De kosten van de belangenbehartiger zijn onderdeel van jouw schade en worden vergoed door de aansprakelijke partij.

Wanneer jij een belangenbehartiger inschakelt is het verstandig om te kijken of de belangenbehartiger is aangesloten bij het Keurmerk Letselschade en hoe de belangenbehartiger met zijn of haar kosten omgaat. De kosten van de belangenbehartiger horen onderdeel te zijn van jouw schade en komen niet voor jouw rekening bij aansprakelijkheid!

Flyct
Partner van ZZP Barometer

Wanneer je slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor schade oploopt, dan heb je recht op een schadevergoeding. Flyct zorgt ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Onze dienstverlening kost je niets, alle kosten worden namelijk verhaald op de verantwoordelijke partij als deel van de letselschadeclaim.

Bekijk alle artikelen van Flyct →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →