Voorbereidingen btw-id door ondernemers met een eenmanszaak in volle gang

Avatar foto Belastingen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Vanaf 1 januari 2020 geldt het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak. Met dit nieuwe btw-id is de privacy van ondernemers beter beschermd. Logisch dus, dat veel van de 1.3 miljoen ondernemers zich nu al voorbereiden op de aanstaande verandering. De Belastingdienst sprak er drie en geven hen tips voor het nieuwe btw-id.

Bartel Reineke is virtueel professional: “Ik heb mijn nieuwe btw-id al doorgevoerd op mijn facturen.” “Dat is slim, maar eigenlijk te snel,” zegt Marcel Pieters, woordvoerder over het nieuwe btw-id bij de Belastingdienst. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari, dus zet je nieuwe factuursjabloon alvast klaar maar wacht nog met het gebruiken van deze factuur.

Een andere ondernemer is Stefan Derksen van GASTGOED Hospitality Development. “Eigenlijk is alles duidelijk. Ik heb de brief ontvangen en een checklist gemaakt met alle plekken waarop ik mijn btw-id vanaf 1 januari kan doorvoeren. Ik verwacht eigenlijk geen problemen met de wijziging.”

Stefan heeft zijn zaken goed op orde. Wel is het voor hem goed om te weten dat het btw-nummer in gebruik blijft. En dat hij er ook op moet letten dat zijn leveranciers zijn nieuwe btw-id gaan gebruiken. Marcel Pieters: “Het huidige btw-nummer heet vanaf 1 januari 2020 omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruikt de ondernemer voor de communicatie met de Belastingdienst en het doen van bijvoorbeeld aangiftes.”

Ook zelfstandig trouwambtenaar Ilse de Zwart heeft het nieuwe btw-id ontvangen. “Ondernemers die hun brief kwijtraken moeten zelf de Belastingtelefoon bellen voor een duplicaat van deze brief”, aldus Marcel Pieters.

Privacy

Over een ding zijn de ondernemers in de verschillende branches het eens: het is goed dat de Belastingdienst deze wijziging doorvoert. “Stel je voor dat een crimineel je BSN-nummer achterhaalt via het btw-nummer. Dan zouden ze identiteitsfraude kunnen plegen”, aldus De Zwart. Met het nieuwe btw-id is dat niet meer mogelijk.

Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat, net als nu, bestaat uit een reeks van 14 tekens: NL – 9 cijfers – B 2 cijfers. De 9 cijfers in het btw-id verwijzen niet meer naar het BSN en de 2 cijfers vormen een willekeurig controlegetal. Ondernemers zijn verplicht het nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 te vermelden op bijvoorbeeld facturen en hun website om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Het btw-id wordt ook gebruikt in het handelsverkeer binnen de EU en intracommunautaire transacties (export van Nederland naar andere EU landen). Zorg er dus ook voor dat je buitenlandse leveranciers voor 1 januari 2020 op de hoogte zijn van het nieuwe btw-id.

Btw-nummer voor andere rechtsvormen: geen verandering

Ondernemers met bijvoorbeeld een VOF, maatschap of BV/NV krijgen geen nieuw btw-id. Het btw-id dat zij hebben is namelijk niet gekoppeld aan hun BSN, en wordt dus niet vervangen. Zij kunnen wel facturen ontvangen van ondernemers met een eenmanszaak waarop het nieuwe btw-id vermeld moet zijn. Ga voor meer informatie over het nieuwe btw-id naar: belastingdienst.nl/btw-id.

 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →